OKYANUS KIYISINDA, İLHAM VERİCİ BİR AİLE EVİ

 

 

 

 

 

 

Villa Lagos / Mimari & İç Mimari Tasarım

Nijerya’nın en büyük şehri Lagos’ta hem mimari hem de iç mimari tasarımını üstlendiğimiz villa projesiyle, estetik ve fonksiyonel ihtiyaçları karşılayan, ilham verici bir aile evi tasarlamak üzere yola çıktık.

Okyanus kıyısında bulunan ancak güvenlik sıkıntısı sebebiyle yüksek duvarlarla çevrili bir parsel içerisinde konumlandırılan evin tasarım stratejisini oluştururken, biraz daha içeriye dönük bir yapı oluşturmayı hedefledik. Gün ışığı, okyanus manzarası ve doğal hava akışından yararlanabilmek için istendiğinde dış dünyaya açılabilen bir mimari kütle oluşturduk. Hacimsel katkıda bulunmak için farklı kot yüksekliklerinden yırtarak oluşturduğumuz bu kütle, açılan noktalarda ışığı içeri davet ederek küçük iç bahçeler konumlandırmamıza imkan sağladı. Yer yer bu açıklıklar arasındaki geçişi sağlayan, bazı durumlarda ise mekanlar arasındaki geçişi koparmak için, bütün binanın etrafını dolaşan ince balkonlar oluşturduk.

Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, esnek ve dönüştürülebilir yaşam alanları yaratmak için sınırların kaldırıldığı, yenilikçi iç mekan senaryoları kurguladık. Giriş katta salon, mutfak ve kütüphanenin yanı sıra, misafir süiti ve müzik odasını konumlandırdık. Cephesini tümüyle camla kapladığımız zemin kat, salonla bahçe arasındaki sınırların kaldırıldığı, mekansal bütünlüğü olan bir yaşam alanı sunuyor. Gerektiğinde müzik odasının salona dahil edilmesi, ya da yemek bölümünün salon hacminden ayrılabilmesi gibi, kendi içinde dönüşebilen ve farklı fonksiyonlara hizmet eden bir yaşam alanı tasarladık. 

Çocuklara ayrılan birinci kat, çocuk odaları, çocuk oyun alanları ve çalışma alanları ile birlikte ailenin birlikte vakit geçirebileceği bir aile alanı barındırıyor. Buradaki açık alan kurgusu, çocukların evin sınırları içerisinde rahatça oynamasına imkan sunuyor. Tamamen ebeveyn kullanımına ayrılan en üst kat ise, ebeveyn süiti, çalışma odası, giyinme odası ve spor odası gibi fonksiyonel alanlara ev sahipliği yapıyor.

Evin bütününde, müşteri isteği ve kendi hedeflerimiz doğrultusunda, son derece yalın fakat heykelsi çizgileri olan, sadeliğin arkasında iddialı bir kimliğe sahip bir tasarım ve malzeme dili oluşturduk. Birbirinden farklı malzemeler yerine tek, brüt malzemenin yarattığı gücü vurgulayacak, bütüncül bir tasarım dili yarattık. Yapının geneline hakim olan brüt beton, ahşap ve yeşil dokunun desteğiyle sade, doğal ve aynı zamanda iddialı bir görüntü ortaya çıkardı.